Insoletool for evidence based insole therapy and design

Waarom is een insoletool nuttig

Voetorthesen worden courant gebruikt als conservatieve behandelingswijze voor van verschillende voet- en onderste ledematen gerelateerde aandoeningen [1], [2]. Hoewel patiënten al tientallen jaren worden behandeld met steunzolen, stelt Landorf & Keenan [3] dat er weinig wetenschappelijk bewijs bestaat omtrent de werkzaamheid en het werkingsprincipe van deze orthesen. Sinds hun publicatie in 2000 is het wetenschappelijk bewijsmateriaal toegenomen met de publicatie van verschillende praktijkrichtlijnen en wetenschappelijke artikelen. De meeste richtlijnen en wetenschappelijke artikels bevatten echter geen gedetailleerde beschrijving van het type, de vorm en het materiaal van de voetorthesen [2]. Dit belemmert een brede toepassing van deze wetenschappelijke kennis in de klinische praktijk. Mede hierdoor is het ontwerp en de productie van op maat gemaakte voetorthesen nog steeds grotendeels gebaseerd op de ervaring en persoonlijke voorkeur van elke orthopedist. Ook voor beginnende orthopedisten betekent dit een extra moeilijkheid.

Pathologie vs kenmerken

Studies en klinische praktijk proberen typisch een voetpathologie één-op-één te koppelen aan het binnenzoolontwerp, waardoor de invloed van symptomen, risico's en eigenschappen ('kenmerken') wordt onderschat. We stellen voor om eerder kenmerken te koppelen aan steunzool ontwerp.

Gerelateerde symptomen, risico's en eigenschappen (de 'kenmerken' van de pathologie genoemd) zijn onderverdeeld in verschillende categorieën: pijn, ontstekingen, vervormingen, looppatronen, staande positie, mobiliteit, zacht weefsel, persoonlijke kenmerken, spier- en gewrichtsafwijkingen, activiteiten, systemische ziekten en anderen.

Mogelijke steunzoolconcepten, zijn gedocumenteerd en gekoppeld aan de specifieke dominante functie die het oplost. Het binnenzoolconcept is het doel waarvoor de binnenzool is ontworpen. Dit omvat onder andere bewegingscontrole, ondersteuning van een zwak gebied, het ontladen van een pijnlijke plek en demping van een gevoelig onderdeel. Deze links worden gehaald uit de literatuur en de Belgische gangbare praktijk.

Hoe werkt de insoletool

De insoletool combineert de huidige common practice en wetenschappelijk bewijs met betrekking tot steunzolen. Het doel van deze tool is om orthopedisten, docenten en studenten te helpen bij het integreren van wetenschappelijk bewezen steunzoolconcepten in hun dagelijkse klinische praktijk.

Hoe kan je de insoletool raadplegen?

De informatie in de insoletool kan op twee manieren geraadpleegd worden. U kunt beginnen met een pathologie of een kenmerk. als u met een pathologie begint, krijgt u een overzicht van alle kenmerken die aan deze pathologie zijn gekoppeld, samen met de bijbehorende binnenzoolconcepten en -ontwerpen. als u begint met een kenmerk, ziet u alle binnenzoolconcepten en -ontwerpen gekoppeld aan dit specifieke kenmerk.

IntoAction Insoletool tutorial

De insoletool werd ontwikkeld in het kader van het IntoAction project
Meer info: http://www.intoaction-project.be/

Mobilab Thomas more hogeschool
Kleinhoefstraat 4
2440 Geel
Belgïe
mobilab@thomasmore.be

Met steun van
Logo VLAIO